Τι είναι αυτή η ένδειξη???

Ανάβει το λαμπάκι της μπαταρίας

Αυτό σημαίνει προειδοποίηση για πρόβλημα στην μπαταρία ή στον δυναμό που την φορτίζει και υπάρχουν 3 διαφορετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει:

α) Η μπαταρία σας είναι πάνω από 5 χρονών και έχει αρχίσει να παραδίδει το “πνεύμα”. Στην περίπτωση αυτή
το λαμπάκι ανάβει προοδευτικά αναβοσβήνοντας στην αρχή.

β) Ο ιμάντας του δυναμό έχει κοπεί. 
Για να το τσεκάρετε βρείτε τη θέση του δυναμό από το βιβλίο οδηγιών χρήσης του αυτοκινήτου και δείτε αν η τροχαλία του δυναμό περιβάλλεται από ελαστικό ιμάντα. Αν όχι αυτός είναι ο λόγος που το λαμπάκι σας ανάβει αμέσως και θα πρέπει να κάνετε κάτι οπωσδήποτε γι’ αυτό γιατί το σπάσιμο του ιμάντα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά ακόμα και στον κινητήρα.

γ) Η τελευταία περίπτωση είναι να έχει χαλάσει το δυναμό που φορτίζει την μπαταρία και να μη δίνει το ρεύμα που χρειάζεται το αυτοκίνητό σας για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να ανάβει το λαμπάκι.

Τι πρέπει να κάνετε

α) Μπορείτε να συνεχίσετε στον προορισμό σας αλλά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γιατί σε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα το ρεύμα της μπαταρίας σας δεν θα επαρκεί για να τροφοδοτήσει σημαντικές ζωτικές λειτουργίες του κινητήρα σας (π.χ. μπουζί και εγκέφαλο).

β) Κάντε οικονομία στο ρεύμα περιορίζοντας της βοηθητικές λειτουργίες (φώτα, υαλοκαθαριστήρες, ραδιόφωνο κ.α.).

γ) Αν η μπαταρία σας άδειασε λόγω παλαιότητας και ενώ το αυτοκίνητο κινούνταν είναι ανώφελο να τη φορτίσετε γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει το ρεύμα, οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να την αντικαταστήσετε.

δ) Αν το δυναμό είναι αυτό που ευθύνεται για την προειδοποίηση που σας δίνει το λαμπάκι τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το επισκευάσετε ή να το αντικαταστήσετε άμεσα.

Πηγή : autocar.gr , Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου